שוק הנדל"ן המקומי מאותת כבר תקופה על עצירה במחירים וירידה בהיקף העסקאות. שאלת מיליון הדולר נותרה בעינה - האם מדובר במהמורה זמנית או בתחילתו של מדרון משמעותי? אבי דויטש, איש שוק האשראי וההון ובעלי חברת המימון "נובו מילניום", מעריך כי לראשונה מזה שנים השוק נכנס לשלב שמגלם סיכון אמיתי לשינוי כיוון.
"הריבית הגבוהה של בנק ישראל מרסקת את היזמים, בלי שום הצדקה", הוא אומר. "הממשלה לא פעלה מנגד לאזן את המצב, ולכן יש כאן נסיבות שמכניסות אותנו לאי-ודאות".
התחזית של דויטש מעניינת במיוחד, מאחר שבעבר נודע כאחד הקולות האופטימיים בשוק - גם בתקופות מאתגרות כמו הקורונה, המאבק סביב הרפורמה המשפטית והמלחמה. לדבריו, עיקר האחריות למצב הנוכחי מוטלת על נגיד בנק ישראל:
"המשק הישראלי הראה חסינות מופלאה ותפקד נהדר גם במשברים, אבל האירוע של ריבית בנק ישראל לוקח אותנו למחוזות אחרים לגמרי. נשגב מבינתי מדוע הנגיד לא מאפשר לשוק להתאושש באמצעות הורדת ריבית הדרגתית שתביא בסופו של דבר להקלה של כ־2% בריבית ליזמים ולרוכשים. כל הנתונים הכלכליים תומכים בזה - אבל המדיניות לא משתנה".
ומה לגבי מי שמתלבט אם להיכנס לשוק? דויטש ממליץ על זהירות יתרה: "לנקוט את כל אמצעי הזהירות המתבקשים. לרוכשים, לא לקפוץ מעל הפופיק ולא להיכנס לסיטואציה של אי-עמידה בגובה ההחזר החודשי. אין לבנות על עליית מחירים בטווח הקצר-בינוני. השוק לראשונה באמת בלתי צפוי - הכל אפשרי, גם ירידת מחירים משמעותית. אל תבנו על הורדת ריבית בנק ישראל - אם היא תקרה, היא תהיה מינורית ואיטית מאוד".
לדבריו, התנהלות הבנק המרכזי "לא אחראית ולא מקצועית", כשהוא מזכיר כי "ב־12 מתוך 15 השנים האחרונות הבנק טעה בקביעת טווח האינפלציה השנתית".