וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

אושרה הרפורמה במלואה: כל סוגי המבנים יידרשו למכון בקרה החל מינואר

עודכן לאחרונה: 6.8.2025 / 11:22

המועצה הארצית לתכנון ובנייה השלימה את הפעימה האחרונה של הרפורמה: כל מבנה חדש יחויב בבקרה מוסמכת, למעט חריגים מיוחדים • אריאלה יריב גוטנברג, מנכ"לית קליברייט: "ציון דרך משמעותי בשדרוג מערך הרישוי והבנייה בישראל"

מנהל באתר בנייה. ShutterStock
מנהל באתר בנייה/ShutterStock

בישיבה שהתקיימה אתמול (שלישי, 5.8.25), אישרה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה בראשות הרב נתן אלנתן את התיקון לתקנות מכוני הבקרה - צעד שמשלים את הרפורמה הארצית בבקרת התכנון והביצוע בענף הבנייה.

המשמעות: החל בינואר 2026, כלל סוגי המבנים והעבודות בישראל יחויבו לעבור דרך מכוני בקרה מוסמכים כתנאי להוצאת היתר בנייה, אישור תחילת עבודות ותעודת גמר, למעט מבנים חריגים ומורכבים שהוחרגו מהתקנות.

תיקון היסטורי בעקבות אסון וורסאי

מכוני הבקרה הוקמו בעקבות מסקנות ועדת החקירה הממלכתית לאסון ורסאי, בראשות השופט זיילר, ובמטרה לשפר את בטיחות המבנים בישראל ולמנוע כשלים דומים בעתיד. כיום פועלים בארץ שבעה מכוני בקרה שהוסמכו על ידי הרשות הלאומית להסמכת מעבדות, ומפעילים בקרי תכן וביצוע שהוכשרו ואושרו על ידי גופי המדינה השונים - בהם רשות הכבאות, פיקוד העורף, משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה.

הליכי הבקרה שמבצעים המכונים כוללים בדיקות מדגמיות ותהליכיות על תכנון וביצוע מבנים, ושואפים להבטיח סטנדרט גבוה של בטיחות, יציבות ואיכות. המלצתם חיונית להמשך הליכי הרישוי: החל מהיתר הבנייה ועד אישור האכלוס הסופי.

עד כה הופעלו שלוש פעימות בלבד, והחובה לעבור מכון בקרה חלה רק על מבני מגורים, משרדים ומסחר בגובה של עד 42 מטרים, מבני ציבור ואחסון בגובה של עד 29 מטרים, וכן מבנים עם עירוב שימושים.

מה ייכנס לפעימה הרביעית - ומה לא?

בינואר 2026 תיכנס לתוקף הפעימה הרביעית והאחרונה, והיא תחיל את החובה על כל יתר סוגי המבנים - לרבות מבנים גבוהים, מבני תעשייה ומתחמים מורכבים - וזאת כחלק מהרחבת תחולת התקנות.

עם זאת, התקנות החריגו מספר סוגי מבנים אשר אינם יחויבו בבקרה, בהם בתי חולים, נמלים (יבשתיים, ימיים ואוויריים), מתקני תשתית מורכבים ומבנים נוספים בעלי סיכון נמוך או מורכבות ייחודית, שמצריכים מומחיות מיוחדת ולכן לא יועברו דרך המכונים הרגילים.

המהלך נעשה בשיתוף פעולה עם כלל הגורמים הרלוונטיים: מכוני הבקרה, רשות הכבאות, פיקוד העורף, משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה.

יו"ר המועצה הארצית, הרב נתן אלנתן, הדגיש כי מדובר ב"צעד קריטי לשדרוג מערכת הרישוי והבנייה בישראל", ואמר כי "החלת הבקרה על כלל סוגי המבנים תבטיח רמה גבוהה ואחידה של בטיחות, אמינות ואיכות - מרמת התכנון ועד שלב הביצוע".

גם מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח, בירך על האישור ואמר כי "מערכת התכנון בישראל מתקדמת צעד משמעותי נוסף לעבר מודרניזציה ויעילות. החלת הבקרה האחידה תביא לקיצור משמעותי בלוחות הזמנים לקבלת היתרי בנייה, תוך שמירה בלתי מתפשרת על בטיחות הציבור ואיכות הבנייה".

sheen-shitof

עוד בוואלה

פיטרו חוגגת יום הולדת עגול ואתם נהנים ממבצע של פעם ב-60 שנה

בשיתוף פיטרו

"ציון דרך משמעותי בשדרוג מערך הרישוי והבנייה בישראל"

אריאלה יריב גוטנברג, מנכ"לית קליברייט, מכון בקרה לאיכות הבנייה: "השלמת הרפורמה מהווה ציון דרך משמעותי בשדרוג מערך הרישוי והבנייה בישראל. הרחבת תכולת פעילות מכוני הבקרה לכלל סוגי המבנים (למעט המבנים החריגים שהוגדרו בתקנות), תאפשר: הבטחת בטיחות הציבור ואיכות הבנייה ברמה אחידה וגבוהה, משלב התכנון ועד תעודת הגמר, קיצור וייעול הליכי הרישוי באופן שמעניק ליזמים ודיירים ודאות ושקיפות רבה יותר וחיזוק האמון במערכת הבנייה באמצעות בקרה מקצועית, בלתי תלויה ושקופה".

"אנחנו בקליברייט רואים במהלך זה חיזוק לתפקידו המרכזי של מכון הבקרה כמנגנון מקצועי המגן על הציבור ומאפשר בנייה איכותית, אחראית ובטוחה. נמשיך לפעול ברוח ערכי הדיוק, האחריות והמצוינות, מתוך מחויבות לשותפינו ולביטחון הדיירים".

  • עוד באותו נושא:
  • נדל"ן

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully