המשקיעים בלחץ - והמכירות בשוק היד שנייה מזנקות. על פי סקירת הכלכלן הראשי במשרד האוצר לחודש מרץ 2025 שפורסמה בשעה זו - נרשמה עלייה דרמטית של 22% במכירת דירות על ידי משקיעים בהשוואה למרץ אשתקד. מדובר באחד הנתונים הבולטים בסקירה, שמעיד על מגמה הפוכה ממה שהשוק חווה בעשור האחרון: המשקיעים לא קונים - הם ממהרים למכור.
לפי הסקירה, בעוד שבתל אביב נשמרת יציבות יחסית ברכישות, הרי שבחיפה ובבאר שבע נרשמה צניחה חדה במיוחד - רמז לכך שהשוק הפריפריאלי הופך לפחות אטרקטיבי עבור המשקיע המצוי. הפער ניכר במיוחד כאשר בוחנים את הרכישות של משקיעים, שדווקא ירדו ב־5%, כאשר רק 45% מהמשקיעים רכשו דירות חדשות - ירידה חדה מהנתונים בשנים קודמות.
אחת ההשלכות למכירה האינטנסיבית של המשקיעים - התחזקות במכירת דירות יד שנייה בלטה החודש במיוחד, בניגוד למגמה שבלטה בסוף 2024. במרץ נמכרו 4,879 דירות יד שנייה - עלייה של 12% לעומת מרץ אשתקד. מנגד, מכירת דירות חדשות צנחה ב־17%.
הקבלנים מוכרים - וממשיכים לשקוע בתזרים שלילי
הדו"ח מצביע על מגמה מדאיגה נוספת: כ־67% מהדירות שנמכרו במרץ היו "על הנייר", עם מועד מסירה רחוק מ־24 חודשים ויותר. כלומר, הלקוחות חותמים - אך התשלום מגיע רק בעת האכלוס. זה אולי טוב לרוכשים, אך רע מאוד לקבלנים. התוצאה: תזרים שלילי של כחצי מיליארד שקל בחודש.
מגמת המימון הנדיב מצד הקבלנים, שנלחמים על כל לקוח באמצעות הנחות והקלות, עשויה להימשך - אך ככל שתהפוך לרחבה יותר, כך תעמיק את הלחץ הפיננסי בענף.
במקביל, מהסקירה עולה כי משפרי הדיור הם היחידים שרשמו עלייה הן ביחס חודשי והן ביחס שנתי - עם עלייה של 7% במרץ. גם רוכשי דירה ראשונה (כולל במסגרת מחיר למשתכן) התאוששו קלות לעומת פברואר, אם כי עדיין מדובר בירידה של 5% לעומת מרץ אשתקד. נראה שהחזרה לשוק נעשית בזהירות, ולעיתים רק כשאין ברירה.
היפוך מגמה?
הסקירה של הכלכלן הראשי באוצר מסכמת כי אמנם מספר העסקאות במרץ עלה, אך לא מדובר בהכרח בהתאוששות של ממש. ייתכן שמדובר בתגובה טבעית לחולשה הקיצונית של פברואר.
ככל שמלאי הדירות הלא-מכורות בשוק ימשיך להצטבר - והמשקיעים ימשיכו לממש - עשוי להיווצר לחץ מחירים כלפי מטה, לראשונה נראה ירידות מחירים אמיתיות בשוק המגורים בישראל.