וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

למרות הירידה בתאונות, המלחמה של כולנו רחוקה מלהסתיים

בשיתוף הסתדרות עובדי הבניין והתעשיות הנלוות

עודכן לאחרונה: 12.1.2023 / 15:00

יצחק מויאל, יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והתעשיות הנלוות ומ"מ נשיא הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל, בטור אישי על התאונות הקטלניות בענף הבנייה

תאונת עבודה. ShutterStock
23 עובדים נהרגו בענף הבנייה בשנת 2022/ShutterStock

דו"ח של מנהל הבטיחות במשרד העבודה שמסכם את שנת 2022 מצביע על ירידה במספר התאונות הקטלניות ובמספר ההרוגים בתאונות עבודה בענף הבנייה ובכלל, אך גם אם המספרים מראים ירידה, המצב רחוק מלהיות מספק ואנחנו חייבים להמשיך במלחמה בתאונות אלו.

בשנת 2022 נהרגו בענף הבנייה 23 עובדים, לעומת 32 הרוגים בשנת 2021. זו אמנם ירידה מעודדת אך אסור לנו לנוח על זרי הדפנה. כביכול ניצחנו במלחמה, אך הדרך עוד ארוכה.

מנהל הבטיחות מציג עלייה קלה במספר הביקורות באתרי בניין; 11,870 ביקורות בוצעו בשנת 2022, לעומת 11,446 בשנה הקודמת. עצם העובדה שישנה עלייה במספר הביקורים באתרי הבנייה מראה על מגמה חיובית, שבתקווה תמשיך גם השנה. מדובר באחת הדרכים האפקטיביות ביותר למנוע תאונות. כל קבלן צריך לדעת שבכל רגע יכול להגיע אליו פקח ולסגור לו את האתר אם נמצאו ליקויים חמורים.

יצחק מויאל. CHARISMA PIXEL,
יצחק מויאל/CHARISMA PIXEL

המאבק בתאונות בענף הבנייה לא יכול להסתכם בספירת מקרים והרוגים. ברור שזה מדד חשוב, אך כדי להילחם בו, לא מספיק להביא לעלייה קטנה במספר ביקורות פקחים באתרים. ישנם תהליכים עומקים שלא נעשים ועוד מספר של נושאים שחייבים לקבל מענה בעקבות הממשלה החדשה והקמת הוועדות, ואנחנו נלחמים עליהם כבר שנים ארוכות.

מנהלי העבודה לא יכולים להמשיך ולהיות שק החבטות של הענף. האחריות כולה על כתפיהם (גם אחריות פלילית) והצעד החשוב ביותר שיש לעשות הוא לחלק את האחריות באתרי הבנייה מחדש. כבר נתקבלו החלטות, אך הן אינן מיושמות.

כמו כן יש למנות עוזר בטיחות בכל אתר בנייה. הוא זה שיעזור למנהל העבודה לאכוף את תקנות הבטיחות באתר, מאחר ומנהל העבודה לא יכול להיות בכל מקום ובכל רגע.

תאונת עבודה. ShutterStock
אסור לנו ל"לשמוח" על נתונים מעודדים שמעידים על ירידה במספר ההרוגים והתאונות/ShutterStock

וזה לא הסוף

אסור לנו ל"לשמוח" על נתונים מעודדים שמעידים על ירידה במספר ההרוגים והתאונות. מנהל הבטיחות מציג נתונים של ירידה, אך כולם יודעים שהמצב נזיל ויכול להתהפך עלינו בשנה הבאה.

אנחנו חייבים להמשיך ולהילחם, וליישם את כל ההחלטות שכבר התקבלו בפורומים השונים אך הן עדיין אינן מיושמות. רק מלחמה עקבית ובלתי מתפשרת תביא לירידה אמיתית בתאונות בענף הבנייה.

יש עוד מספר אגפים שלדעתי צריכים להיות באחריות אחת של מנהל הבטיחות כמו אגף האכיפה וההסדרה, שגם התרומה שלו לא מורגשת. אין הידוק רציני בתחום שלהם כגון: אכיפה על שעות העבודה והמנוחה (עובדים שעובדים שעות רבות ללא שום פיקוח סובלים מחוסר ריכוז ועייפות בעבודה כל כך אחראית). בנוסף, אין מספיק כתבי אישום; אפשר לספור על יד אחת את מספר כתבי האישום שהוגשו בשלוש-ארבע שנים האחרונות לקבלנים וחברות שהפרו את הבטיחות ושקרו באתרים שלהם. אלו אירועים קשים, וייתכן שצריך עוד כוח אדם לכל האגפים וגם לגורמי המשטרה.

גם לגבי זה יש בכוונתי לפנות לשר לביטחון פנים ולשר המשפטים החדשים ולבקש מהם להקים שולחן עגול עם כל משרדי הממשלה על מנת להיאבק ולשנות את התופעה הקשה שעובד מגיע לעבודה ולא חוזר הביתה. כדי שהדבר יצליח צריך לשתף אתמשרד המשפטים, משטרת ישראל, מנהל האכיפה וההסדרה, ביטוח לאומי, המיסים, ההסתדרות, משרד השיכון, משרד העבודה והרווחה, השלטון המקומי וכל גורם שיוכל לסייע.

לא אשקוט ולא אנוח. הדבר מדיר שינה מעייני ואני מתכוון להמשיך בכל הכוח והעוצמה עד שאביא את השינוי.

בשיתוף הסתדרות עובדי הבניין והתעשיות הנלוות
  • עוד באותו נושא:
  • נדל"ן

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully